Hackerspace Eindhoven - Eindhoven maakt een vuist tegen fietsendiefstal!
Eindhoven maakt een vuist tegen fietsendiefstal!
In het kader van de Science Hack Day Eindhoven 2018
hebben wij innovatieve oplossingen ontwikkeld om het probleem van fietsendiefstal in Eindhoven aan te pakken.
Wij zoeken contact met alle betrokken partijen (burgers, gemeente Eindhoven, politie en stadstoezicht) voor ondersteuning om onze oplossing te realiseren.
Probleemschets
Fietsendiefstal in cijfers
In 2017 werd er in Eindhoven 1714 keer aangifte gedaan van een gestolen fiets. (bron: indebuurt.nl)
Op dit moment wordt slechts in 15% van de gevallen van fietsdiefstal aangifte gedaan bij de politie (bron: RWD)
Als er geen aangifte wordt gedaan, is een gestolen fiets niet herkenbaar als gestolen.
Aangifte kan alleen gedaan worden, als alle belangrijke gegevens van een fiets bekend zijn. Hier komen mensen helaas laat achter, nadat hun fiets gestolen is.
Als wij het aantal aangiften van diefstal van fietsen in 2017 terugrekenen met het percentage aangiften, dan komen we uit op maar liefst 11426 gestolen fietsen(!) in 2017.
Met 227000 inwoners is duidelijk dat een groot aantal Eindhovenaren door dit type criminaliteit getroffen wordt.
Weesfietsen en fietsen die verwijderd zijn door Stadstoezicht
Fietsen die verkeerd geparkeerd zijn of overlast veroorzaken, worden periodiek weggehaald door Stadstoezicht.
Omdat een link tussen fiets en de eigenaar ontbreekt, kan Stadstoezicht de eigenaar niet op de hoogte stellen dat een fiets in het Depot staat.
Dit leidt er toe, dat fietsen onnodig lang in het Depot staan, wachtend op de eigenaar die zijn fiets komt ophalen.
Omdat veel eigenaren aannemen dat hun fiets gestolen is, worden veel fietsen ook niet opgehaald uit het Depot.
Deze opslag kost Eindhoven onnodig geld.
De politie heeft andere prioriteiten
De Poltie legt vanwege beperkte capaciteit prioriteiten bij andere misdrijven. Opsporing van gestolen fietsen krijgt, ondanks dat hiermee beginnende carrieres in het criminele circuit een halt toegeroepen kunnen worden, geen prioriteit.
Indien bij de politie gemeld wordt dat een gestolen fiets gevonden is, controleert de politie dit, maar is het Stadstoezicht die hier werk van maakt (echter rekening houdend met de prioriteiten van Stadstoezicht..)
Dit beleid (samen met het feit dat eigenaren vaak niet alle benodigde gegevens hebben) ontmoedigt het doen van aangifte, en verkleint het vertrouwen in de overheid.
Fietsendiefstal treft burgers met kleine beurs extra hard
Mensen die weinig te besteden hebben, verkiezen vaak de fiets boven de auto als transportmiddel. Indien dit transportmiddel hun ontnomen wordt, zijn deze mensen genoodzaakt om uit hun kleine budget onverwacht grote uitgaven te doen voor aanschaf van een vervangende fiets
De ene diefstal leidt tot de volgende diefstal
Slachtoffers van fietsendiefstal zijn eerder geneigd -zelf- een fiets 'terug te stelen', als zij het gevoel krijgen dat de overheid niet optreedt tegen deze vorm van criminaliteit. Zo kan er een keten van slachtoffers ontstaan.
Oplossing
Tijdens de Science Hack Day hebben wij gebrainstormd, en gesprekken gevoerd met enkele betrokkenen (burgers, een medewerker Stadstoezicht en medewerkers van de fietsenstalling 18 Septemberplein).
Hierna hebben wij ons idee gepresenteerd, waarin wij verschillende oplossingen aandragen.
Download de Presentatie
of bekijk de korte video over onze oplossing
Hulp gevraagd
Om ons project een succes te maken, en fietsendiefstal in Eindhoven verder terug te dringen, hebben wij ondersteuning nodig op verschillende gebieden:
Hulp bij het contacteren van Eindhovenaren, om voorlichting te geven welke gegevens zij van een fiets dienen te noteren om succesvol aangifte te kunnen doen bij vermissing/diefstal hiervan (bijvoorbeeld door formulier & begeleidende brief te sturen)
Hulp bij opzetten fietsregistratiepunt in de fietsenstalling bij het 18 Septemberplein, waar mensen (eenmalig) hulp kunnen krijgen om de belangrijkste kenmerken van hun fiets op papier te noteren of naar zichzelf te laten e-mailen.
Hulp bij het opzetten van een vrijwillige anonieme fietsregistratie: het koppelen van framenummer aan een e-mail adres, zodat eigenaren van weesfietsen of fietsen die door stadstoezicht verwijderd zijn (bijvoorbeeld wegens overlast of fout parkeren) per e-mail geattendeerd kunnen worden dat hun fiets in het depot staat. Dit verkleint de tijd dat fietsen in het depot staan, wat de gemeente geld bespaart. Wij willen de eigenaar echter privacy garanderen, en dit mag niet gebruikt wordt voor het geven van boetes.
Hulp bij het in contact komen met de juiste personen binnen het RDW, om onze toepassing beter te laten aansluiten op de database van het FietsDiefstalRegister.
Budget voor het verder doorontwikkelen van ons initiatief, de webapp, website, promotie, activiteiten, en de apparatuur om dit alles te verwezenlijken
Voor meer informatie, of indien u mee wilt helpen met ons initiatief, neem dan contact op met
Sebastiaan
Met vriendelijke groet,
Sebastiaan Giebels (Hackerspace Eindhoven), Vera van Otterdijk, Willem van Heemstra